Clisee – cam cat la suta?

Cand eram mai mica ma distra sa folosesc clisee.

Nu e chiar asa de simplu pe cat se pare. In primul rand iti trebuie ceva simt de observatie ca sa le intuiesti. Adica punctele comune la care ‘masele’ reactioneaza similar. Si apoi nu e chiar asa la indemana sa le prezinti corect. Cu tonul care trebuie. Astfel incat ceilalti sa se indentifice cu el. Si sa li se pare ca, doamne, in sfarsit exista cineva care i-a inteles. Desi tie ti se pare cam banal. Ca sa nu spui penibil.

Ei bine, era ca o jucarie noua. Alergam dupa clisee. Unele care sa nu fie insa folosite pana la epuizare. Pentru ca imediat ce realizezi ca esti intr-un cliseu parca nu mai ai nevoie de el. Sau daca erau folosite, pentru ca de, instinctele primare nu sunt chiar asa de multe. Sa le dau o noua forma de exprimare. Sa le imbrac intr-o forma ceva mai noua. Insa imediat recognoscibila. Cu cat mai repede cu atat mai bine.

Imi masuram rezultatele prin cantitate. Fiindca pe aceea o urmaream. Daca nu se intampla sa reactioneze multa lume insemna ca gresisem. Ca nu cazusem peste un cliseu. Ca interpretasem faptele eronat, alegand un particular in loc de general. Si ar fi trebuit sa mai caut.Era funny. Pentru ca de fapt nu stii niciodata daca ceva va fi acceptat, imbratisat in masa. Nu exista reteta. Si nici siguranta. Daca ti-a iesit una nu inseamna ca la fel se va intampla si cu urmatoarea. Si nici ca daca nu merge o sa iti dai seama de ce. Si poti sa repari.

Cliseele sunt un challenge. Si nu le contest gradul de dificultate. Si nici nu contest efortul celor, foarte multi, care s-au aruncat acum in aceasta cursa. Cu ganduri de demiurgi. Doar ca eu m-am plictisit de acest joc. Si cliseele nu ma mai atrag. Le vad si dau in mana a lehamite. Le vad in proportie mai mica. Fiindca nu le mai caut. Sa o mai faca si altii.

Numai ca la clisee nu poti renunta cu totul. Asta daca vrei sa mai existe totusi o urma de conversatie. Trebuie sa mai pastrezi locuri comune. Si punti de legatura. Cam cat insa? Care este o fi cel mai mic procent la care ramai totusi inteligibil si nu tipi singur in pustiu?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s