Demonetizarea cuvintelor

In momentul acesta, in care fiecare se chinuie sa devina un brand, ba chiar i se intampla fie ca vrea sau nu :P, continuam cu la fel de multa indarjire procesul de transformare a cuvintelor in niste carcase goale. Pe care credem ca le putem umple, dupa preferinta, cu orice fel de continut. Sau poate doar am eu nenorocul de a trai numai printre oameni de litere, pr, marketing and co, care mai de care mai grabiti sa scoata un ban de pe urma inmormantarii lor.

Exista cateva abordari, care cumulate nu ne mai lasa nimic din cuvinte, le sterg orice urma de potenta si, pana la urma ii lasa pe toti acestia fara obiectul muncii:

– folosirea exacerbata a cuvintelor mari. Orice fapt este o tragedie, un carnagiu, un sacrilegiu, o nelegiuire, exterminare. Nu mai avem proportii si de atata mirare nimic nu ne mai mira. Nici declaratiile exagerate inspre cretinism. Nici lipsa de substanta. Nici faptul ca uitam totul atat de repede.

– copierea fara a potenta cu propria experienta. Ti-a placut un rezultat. Il vrei. Toata lumea il vrea. Si atunci, clar, trebuie sa te grabesti sa iei la intamplare cate ceva din ceea ce este vizibil. Si sa arunci o semnatura proprie deasupra. Si apoi sa incepi sa tipi ca sa atragi atentia asupra ta, sa stie lumea ca tu l-ai facut si sa nu te fure doamne iarta-ma cineva. De parca ar fi ceva de furat acolo…

– mult prea multi se vad manipulatori. Nu mai vrem sa vorbim cu oameni. Asta este un mizilic, nu e de noi. Vrem sa vorbim cu mase se oameni. De la care nu asteptam sa ne inteleaga, ci sa ne urmareasca din prostie. Gandim in procente si masa critica. Si, evident, vrem sa fim pe primul lor. Pentru ca asta musai inseamna ca avem dreptate.

– suprematia scopului. Drumul chiar nu mai are nicio importanta. Si de asta aruncam sute de cuvinte goale. Pentru ca ceva, ceva tot s-o prinde. Si aplicam aceasta falimentara strategie de marketing chiar si in relatiile interumane, acolo unde ar trebui sa avem suficient timp si interes ca sa potentam cuvintele prin care comunicam. Azi te injur, maine te laud, e ok, e doar pr.

Din pacate, cu aceasta demonetizare a cuvintelor, totul devine mai putin lipsit de valoare – si faptele si oamenii. Mor ziarele? Well, ma intreb cat mai avem pana nu vom mai suporta niciun fel de cuvant, sub nicio forma, daca o tinem tot asa.

One response to “Demonetizarea cuvintelor

  1. Inventam cuvinte, slogane, povesti intregi. Un gem de caise nu se mai vinde daca e doar „gem de caise”. Trebuie sa fie facut de „bunica”, sa fie din caise „bio” s.a.m.d.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s