Generatia Spam

Aseara am petrecut doua ore cu o alta generatie indragostita de internet, generatia de 20 de ani. Recunosc ca era printre primele contacte de acest gen. Asa ca socul, deh, a fost destul de mare. Probabil cam cat de mare trebuie sa fi fost acum cativa ani si socul ziaristilor in momentul in care cititorii au inceput sa le spuna ca nu sunt cu nimic mai presus decat ei. Drept pentru care au inceput sa se citeasca intre ei si i-au trecut pe ziaristi la relicve ale istoriei.

Ei au vorbit si eu i-am ascultat rumegand informatia dupa metoda de aici. Ce a reiesit? Ca noua generatie este generatia spam, generatia zgomotului, generatia cantitatii. Si, ca orice generatie, este extrem de mandra de minunata sa descoperire care o defineste. In cazul de fata fraza cheie este – cu cat faci mai mult zgomot cu atat ai sanse mai mari de a acoperi zgomotul celorlalti.

Iar pornind de aici noua generatie nu mai este o generatie de content. Acesta este detronat. Este o generatie de linkuri, prin orice mijloace – prieteni care nu te intereseaza, dar dau bine ca si cifre, taguri, conturi false, vorbarie si topuri in care sa iasa cat mai in fata. Motiv pentru care noua generatie nici nu prea are bloguri. Acestea necesita mult prea multa munca. Ce sens are sa scrii 2000 de caractere intr-un singur loc cand poti scrie 140 intr-o multitudine de locuri? Si pe acestea sa le multiplici pana cand mesajul tau ajunge sa faca inconjurul planetei in NUMAI 6 pasi!

Generatia spam care nu mai vizeasa sa inventeze ceva, ca nu are de ce. Tot ce trebuie sa stii este aici, imediat, la dispozitie. Spus de altii care stiu cum se face.

Generatia stresata de faptul ca pe pozele de pe facebook poti pune numai 50 de taguri.

Generatia spam care iubeste topurile, de orice fel si da mass message sa fie votat ca fiind cel mai popular.

Generatia spam care scrie numai pentru a pastra legaturile cu ceilalti, incat ajungi sa vezi numai posturi lipsite de substanta care amintesc ca unul sau altul dintre ‘clienti’ a facut ceva.

Generatia spam care da mana numai ca sa mai primeasca un link.

Si mai adaugati cate vreti… acesta este numai inceputul.

Nu pot sa nu ma intreb: ne va schimba oare aceasta generatie jobul asa cum l-am schimbat si noi pe cel al jurnalistilor clasici? Sau nu vorbim de o generatie si implicit de o schimbare, ci numai despre o gramada de oameni care nu au suficienta imaginatie ca sa gaseasca ceva mai valoros in care sa isi investeasca timpul.

PS: Zgomot. Zgomot. Si ca sa ne distram, lamaie va promova acest articol folosind tehnicile mult intragite ale tinerei generatii. Si s-a facut spam.

6 responses to “Generatia Spam

  1. aferim!

  2. Nu zic ca n-ai dreptate. Numai ca mi se pare ciudat modul in care ai ajuns la aceste concluzii dupa seara trecuta. (imi doresc sa fi exagerat de dragul scrisului si-al articolului). Cat despre generatia 20, cred ca eu am fost singura de acolo care chiar are 20 de ani.

  3. buna elena. nu este un articol despre oameni, ci despre tendinte. ceea ce il face lipsit de nuante. si nici nu vrea sa fie superior/rautacios sau orice altceva in acest registru. e doar un pic ingrijorat pentru ca internetul asa cum il placeam eu pare sa se schimbe. iar aceasta este directia, indiferent daca ne place sau nu. in ce priveste varsta, well, se spune ca cei mai tineri fac realitatea. mai ales pe internet. cu alte cuvinte numai de bine.

  4. Da, cred ca am inteles corect articolul. Cele scrise aici nu se potriveau cu starea mea dupa seara trecuta ( descrisa mai bine aici http://www.hotcity.ro/recitiri-pentru-iubitorii-de-cuvinte, de altfel ).

    Sper sa te ascult (re)citind candva.

  5. merci de invitatie. cu siguranta am sa mai trec.

  6. Spamul oricum in zilele noatre ar trebui redefinit pentru ca s-a cam pierdut/adaugat propritati care l-au modifcicat in timp

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s