Un antierou

Pentru echilibru in casa, intrucat Vlad este fanul declarat al tuturor eroilor, titlul suprem si admiratia fara egal indreptandu-se spre Spiderman, eu ma declar fan antieroi. Oamenii banali, care reusesc sa isi traiasca viata fara sa faca nimic, sunt mult mai pe gustul meu.

In timp ce lumea occidentala reuseste cu greu sa mai scoata un antierou credibil, sa zicem ca The Big Lebowski si High Fidelity s-ar putea inscrie aici, prin partile noastre de lume este mult mai usor sa dai peste antieroi: personaje destul de lenese si ganditoare, care nu sunt nici cinice si nici puse pe cucerirea / schimbarea lumii.

Utimul antierou peste care am dat este in romanul Piatra peste piatra al scriitorului polonez Wieslaw Myslliwski: un taran care nu prea iubeste pamantul, un bataus pentru ca barbatii trebuie sa isi ocupe timpul cu ceva, un fustangiu pentru ca se poate si un supravietuitor pe care nu prea iti vine sa il lauzi. Si tocmai de asta suna atat de credibil.

Si, in plus, obsesia lui de a construi din ciment mormantul familiei, ca realizare suprema a vietii sale, imi suna extrem de familiar. Toti taranii se gandesc la viata de dupa, fara inflorituri axiologice, ci cat se poate de practic: iti trebuie un mormant, o inmormantare si trebuie sa se dea pomana la anumite intervale exacte de timp.

Asa ca mi-am intrebat mama cam care sunt asteptarile ei (nu ca ar fi vreo problema, dar suntem tarani si ne gandim la vesnicie toata viata) si am aflat urmatoarele: dupa 7 ani trebuie facuta o mare pomana. ‘Nu iti face griji, mi-a spus. Poti plati la manastire sa dea pomana o masa la caminul de batrani. Nu trebuie sa faci zeci de sarmale, doar trimiti bani. Si se pune.’ Practic, nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s